Hittestress bij pluimvee - 2021

09/06/2021 - 12:49

De zomer is aangebroken en dat brengt de gekende problematiek van hittestress met zich mee. Daarom heeft Degudap een strategie uitgewerkt door de producten van Ceva en Kaesler Nutrition (voormalige Lohmann Nutrition) te combineren.

Hittestress is het toenemen van de lichaamstemperatuur. De dieren proberen dit tegen te gaan door het hijgen, om via verdamping van lucht warmte kwijt te geraken.

Het heetste moment van de dag zorgt er dus voor dat kippen intensief hijgen. Dit hijgen veroorzaakt een verhoogde uitstoot van CO2, waardoor het bloed meer elektrolyten nodig heeft. Daarom wordt er altijd aangeraden om tijdens het hijgen vitamine C en elektrolyten toe te dienen. Dus tijdens het hijgen hebben elektrolyten een grote meerwaarde. Maar vóór de piekwarmte optreedt (en de dieren nog niet hijgen) is het belangrijk om zogenaamde endogene warmteproductie (die voornamelijk bij vertering van voeder heel sterk oploopt!) onder controle te houden. Ook ná het hijgen is dit de beste manier om de dieren te doen afkoelen.

Bij extreme temperaturen (bvb >35°C bij hoge luchtvochtigheid) wordt in veel landen waar hitte vaak voorkomt geen voeder meer gegeven aan de dieren voor de hittepiek gaat optreden, wat uiteraard nefast is voor de economische resultaten (groei, voederconversie). Een andere methode om endogene warmteproductie te reduceren is om L-carnitine in te zetten, hierdoor wordt de energiehuishouding van de cellen geoptimaliseerd.

Geschikte producten:

  • Vigosine (Ceva): L-Carnitine, magnesiumsulfaat, sorbitol en plantenextracten
  • Lovit Anylite C: Vit C + elektrolyten en plantenextracten (op te lossen poeder)

Daarom adviseren wij om gedurende het hijgen van de dieren elektrolyten en vitamine C (Lovit Anilyte C) toe te dienen, en de rest van de dag L-Carnitine (Vigosine) toe te dienen, zodat de dieren goed kunnen blijven eten zonder de endogene warmteproductie te fel te laten oplopen.

Dosering (afhankelijk van de hittepiek, en de duur van het hijgen van de dieren):

  • 12.00u - 18.00u: Lovit Anilyte C: 750g/1000l drinkwater
  • 18.00u - 12.00u: Vigosine: 1l/1000l drinkwater

Wanneer de temperaturen hoger dan 30°C bedragen, verdubbelen we de dosering.

ThermoTool

ThermoTool is een gratis app (iPhone en Android) waarmee je als pluimveehouder onder andere gemakkelijk de hittestress van de kippen kan beoordelen, kan anticiperen op hittepieken en indien nodig snel actie kan ondernemen. [lees meer]

Actiepakket

Actiepakket voor 60.000l drinkwater:

6 x 3,75kg Lovit Anilyte C + 6 x 5l Vigosine + 1 Flybuster pakket (Vliegenval + vulling)

Meld u aan op Vet Shops en besteld via uw persoonlijke login om van deze actie te genieten!