Help, mijn strooisel wordt nat!

08/10/2021 - 12:36

Hoe houd ik mijn stal droog in de winter? Het najaar is ondertussen begonnen, het wordt buiten kouder en vochtiger en het is in deze periode dikwijls moeilijker om het strooisel in de stal goed te houden. Daarnaast is in 10 jaar tijd de wateropname, samen met de voederopname, van vleeskuikens ook nog eens sterk toegenomen. Een kip drinkt ongeveer 7 liter water waarvan het strooisel slechts een beperkt deel kan absorberen en het andere grote deel via ventilatie uit de stal wordt verwijderd. Een uitdaging die steeds groter wordt!

Wat kan je als pluimveehouder dan allemaal doen?

De kippenstal droog houden vraagt toch een strak management. Het begint bij de keuze van het strooisel. Turf kan bijvoorbeeld veel meer vocht vasthouden dan gehakseld stro. Dit vraagt een extra investering, maar kan een grote impact hebben!

Andere zaken die een negatieve impact hebben op de strooiselkwaliteit, en die de pluimveehouder kan beïnvloeden, zijn:

  • Te hoge bezettingsdichtheid;
  • Slechte verdeling van het licht in de stal;
  • Slecht aangepaste druk en hoogte van de drinklijnen;
  • Slecht functionerende ventilatie.

Waarop moet ik letten als ik mijn ventilatie wil bijstellen?

Dezelfde klimaatcomputer moet in winters iets totaal anders doen dan in de zomer. In plaats van hoofdzakelijk overtollige warmte uit de stal te halen in de zomer willen we in de winter de stookkosten toch wat beperken en alsook het overtollig vocht uit de stal halen. In de winter zijn er vooral 2 instellingen van belang: de minimum-ventilatie en de bandbreedte.

De minimum-ventilatie zorgt ervoor dat er voldoende verversing van lucht is. Bij het binnenkomen wordt ze opgewarmd, hierdoor wordt ze droger en kan ze extra vocht opnemen. Via de ventilatoren zal deze lucht met overtollig vocht de stal verlaten.

Leeftijd (Dagen) Capaciteit (m³/kg/uur) Capaciteit (m³/dier/uur)
1 1,5 0,07
3 1,3 0,13
7 1 0,20
14 0,8 0,40
21 0,7 0,75
28 0,65 1,00
35 0,6 1,35
42 0,6 1,70

De minimum-ventilatie evolueert mee met de dieren: hoe ouder en zwaarder ze worden, hoe hoger de ventilatiebehoefte per dier, maar hoe lager die behoefte wordt per kg levend gewicht. Dat komt omdat 10kg kleine kuikens veel meer ademen en vocht verliezen dan 10kg grote kippen. De tabel geeft de aanbevolen richtwaarden voor vleeskuikens weer. Voor leghennen en moederdieren raden we 0,45 tot 0,5m³/kg/uur aan.

De bandbreedte is een volgende waarde waarmee de pluimveehouder kan spelen. Een korte bandbreedte zorgt ervoor dat de ventilatie veel sneller en heviger zal reageren op beperkte temperatuurschommelingen. In de zomer is dit geen probleem, de stal mag zeker niet te warm worden, maar in de winter willen we net geen te snelle reactie! Veel moderne klimaat-computers passen hiervoor zichzelf aan, maar dikwijls moet dit nog handmatig bijgesteld worden. Ideaal voor de winterperiode is een bandbreedte tussen 6 en 9°C.

Zijn mijn instellingen/curves nog wel correct?

Eens een klimaatcomputer geïnstalleerd en werkzaam is, worden de curves nog weinig gecontroleerd. Het gewicht, maar ook de temperatuur- en vochtadviezen evolueren nochtans wel met de tijd. In de volgende tabel vinden jullie de recentste aanbevelingen hiervoor. Een perfecte verhouding van de temperatuur en het vocht kun je met de volgende formule berekenen: 90 + leeftijd in weken = Temperatuur (°C) + Relatieve vochtigheid (%)

Leeftijd (Dagen) Temperatuur (°C) Vocht (%) Gewicht (kg)
1 34 55 0,045
3 32 55 0,100
7 30 60 0,200
14 27 65 0,490
21 24 70 1,050
28 21 73 1,510
35 20 75 2,210
42 19 77 2,810

Een goede ventilatie is dus belangrijk en het ventilatiesysteem wordt dan ook best regelmatig gecontroleerd. Hiernaast kunnen ook na verloop van tijd de klimaatsondes afwijkende metingen geven en de ventielen afwijkingen vertonen door slijtage. Deze worden dan ook best jaarlijks en minimaal elke 3 jaar gecontroleerd. Met de winter in aantocht is een controle van klimaatsondes en ventilatiesysteem zeker een aanrader. Bespreek dit eens met je dierenarts of installateur!

Vragen?

Contacteer ons via het contactformulier of neem rechtstreeks contact op met je bedrijfsdierenarts.

Graag op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!