Hittestress bij pluimvee

Hittestress bij pluimvee

21/08/2020 - 11:25

De zomer is aangebroken en dat brengt de gekende problematiek van hittestress met zich mee. Daarom heeft Degudap een strategie uitgewerkt door de producten van Ceva en Kaesler Nutrition (voormalige Lohmann Nutrition) te combineren. 

Hittestress is het toenemen van de lichaamstemperatuur. De dieren proberen dit tegen te gaan door het hijgen, om via verdamping van lucht warmte kwijt te geraken.

Het heetste moment van de dag zorgt er dus voor dat kippen intensief hijgen. Dit hijgen veroorzaakt een verhoogde uitstoot van CO2, waardoor het bloed meer elektrolyten nodig heeft. Daarom wordt er altijd aangeraden om tijdens het hijgen vitamine C en elektrolyten toe te dienen. Dus tijdens het hijgen hebben elektrolyten een grote meerwaarde.

Maar vóór de piekwarmte optreedt (en de dieren nog niet hijgen) is het belangrijk om zogenaamde endogene warmteproductie (die voornamelijk bij vertering van voeder heel sterk oploopt!) onder controle te houden. Ook ná het hijgen is dit de beste manier om de dieren te doen afkoelen.

Bij extreme temperaturen (bvb >35°C bij hoge luchtvochtigheid) gebeurt dit in veel landen waar hitte vaak voorkomt door de dieren geen voeder meer te geven uren voor de hittepiek gaat optreden, wat uiteraard nefast is voor de economische resultaten (groei, voederconversie).

Een andere methode om endogene warmteproductie te reduceren is om hiervoor Vigosine (als bron van L-carnitine) in te zetten, omdat hierdoor de energiehuishouding van de cellen geoptimaliseerd wordt.

Daarom adviseren wij om gedurende het hijgen van de dieren elektrolyten en vitamine C (bvb AHS, Lovit Cool,….) toe te dienen, en de rest van de dag Vigosine toe te dienen, zodat de dieren goed kunnen blijven eten zonder de endogene warmteproductie te fel te laten oplopen.

Dosering (afhankelijk van de hittepiek, en de duur van het hijgen van de dieren):

  • 12.00u - 18.00u: Lovit Cool: 2l/1000l drinkwater of AHS: 1/1000l
  • 18.00u - 12.00u: Vigosine: 1l/1000l drinkwater

Wanneer de temperaturen hoger dan 30°C bedragen, verdubbelen we de dosering.

Geschikte producten:

  • Vigosine (Ceva): L-Carnitine, magnesiumsulfaat, sorbitol en plantenextracten
  • Lovit Cool (Kaesler): Vit C + elektrolyten (vloeibaar)
  • AHS (Farm-O-San): Vit C + elektrolyten (op te lossen poeder)

ThermoTool

ThermoTool is een gratis app (iPhone en Android) waarmee je als pluimveehouder onder andere gemakkelijk de hittestress van de kippen kan beoordelen, kan anticiperen op hittepieken en indien nodig snel actie kan ondernemen.

Klik hier voor meer info.


Onze leveranciers laten ons toe een actiepakket aan te bieden:

Actiepakket voor 60.000l drinkwater:

12x 5l Lovit Cool* + 6x5l Vigosine 650€ (i.p.v. 732€)
+ 1 paar Bekina laarzen (65€)


OF

2x 15kg AHS + 6x5l Vigosine 655€ (i.p.v. 736€)
+ 1 paar Bekina laarzen (65€)


Een bestelling kan u plaatsen bij Degudap of Vet Shops.
*Lovit Cool is binnenkort ook beschikbaar in 25liter bidons.


Interesse in het huidig artikel?

Klik hier!