Veilig ontwormen via het drinkwater

26/01/2024 - 14:12

Probleemstelling:
Bij controle van scharreleieren van kippen met vrije uitloop stelde het FAVV vast dat het gehalte flubendazole in de eieren aanzienlijk hoger was (> 800 μg/kg) dan de toegestane dosis (MRL: 400μg/kg). Ook het gehalte van één van de metabolieten van flubendazole (2-aminoflubendazole) was te hoog.

De staalname werd uitgevoerd 2 dagen na de laatste dag van de behandeling met flubendazole, dat gedurende 7 dagen werd toegediend via het voeder. Bijgevolg werd ook het voederstaal van de leghennen gecontroleerd. Het gehalte flubendazole was conform het voorschrift.
Achttien dagen later werden de eieren opnieuw getest. Het flubendazole-gehalte was ondertussen gedaald tot onder de maximale residulimiet (MRL), maar de concentratie van de metaboliet was nog steeds te hoog.

Deze resultaten waren wellicht te wijten aan een versleping. Resten van flubendazole van een vorige partij kunnen terechtkomen in een nieuwe partij voeder. Deze onbedoelde overdracht kan ook optreden in de voederinstallatie van de pluimveehouder.

Door deze problematiek werd een aanzienlijke hoeveelheid eieren vernietigd en de eierhandelaar werd verplicht een recall-procedure op te starten.

Vermijd problemen! Ontworm enkel via het drinkwater.
Er zijn meerdere, goed wateroplosbare ontwormingsmiddelen geregistreerd voor gebruik bij leghennen en moederdieren.

Bij biologische veehouderij: bespreek de ontwormingsstrategie met uw dierenarts
De wachttijd voor eieren is nul dagen. De biologische landbouw hanteert een wachttijd van 2 dagen.
Gedurende deze periode moeten de eieren als biologisch onverkoopbaar worden beschouwd en worden afgekeurd.